facebook

Dostawcy

Gospodarstwo Rolne Jastrzębie Kąty

Gospodarstwo Rolne Jastrzębie Kąty to rodzinne gospodarstwo posiadające własne stawy z karpiem. Dania z karpia wytwarzane są ręcznie przez Panią Dorotę i Pana Włodka, którzy z pasją i miłością podchodzą do swojej pracy. Ma to odzwierciedlenie w niesamowitym smaku ich wyrobów. Pasztet z karpia, karp po grecku, po żydowsku, w kapuście, w galarecie oraz w marynacie zachwyca podniebienia klientów znanego warszawskiego targu zdrowej żywności. Wysoką jakość surowca potwierdzają także badania Zakładu Toksykologii i Ochrony Środowiska na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Natomiast pulpety z karpia to hit na stoliku naszych dzieci, które są naprawdę wybrednymi konsumentami. Warzywa dodawane do dań pochodzą z ogródka Pani Doroty, dla których Państwo Dorota i Włodek starają się o zdobycie ekologicznego certyfikatu. Oprócz przetworów z karpia, Pani Dorota gotuje pyszne domowe zupy.  Nie zawierają one żadnych konserwantów, ani polepszaczy smaku. Po prostu tuż po ich przygotowaniu są wekowane w słoiki. Jak od mamy. Na Państwa stół trafią na drugi dzień po ugotowaniu. Czyli jak od mamy :)
 

Najel

Najel – jest to firma specjalizująca się w produkcji kosmetyków naturalnych, których podstawową jest dobrze nam wszystkim znana z dobroczynnych właściwości oliwa z oliwek oraz antybakteryjny i przeciwzapalny olej laurowy. Oferta została stworzona i przygotowana w taki sposób, aby nawet najbardziej wymagający klient był w stanie znaleźć coś dla siebie. Flagowym  i zarazem najbardziej cenionym produktem, który już dziś jest marką samą w sobie, jest mydło Aleppo –przygotowywane według tradycyjnej receptury (niezmiennej od setek lat). Dbałość o szczegóły jest wyróżnającą zaletą firmy, a jakość jej nienaruszalnym fundamentem. Przykładem może być własna plantacja oliwek, z których potem przygotowywane są kosmetyki. Wszystkie działania mają na celu dostarczenie swoim klientom jak najlepszych produktów, zachowując przy tym prostotę receptur, które  bazują tylko i wyłącznie na dobroczynnym korzyściach płynących wprost z naturalnych składników i ich wartości odżywczych.

Kosmetyki Najel nie zawierają szkodliwych konserwantów (w tym parabenów), ftalanów, EDTA, produktów pobocznych w procesie destylacji ropy naftowej ( parafina, olej mineralny). Są naturalne, wysokiej jakości, w pełni bezpieczne. Ich wyjątkowe właściwości i  korzyści lecznicze są stale kontrolowane przez laboratorium przynależącym do firmy.

Gospodarstwo Ekologiczne Dariusza i Tamary Krężlewiczów

Gospodarstwo Ekologiczne Dariusza i Tamary Krężlewiczów – początki ich działalności na rynku ekologicznym sięgają 1996 r. Ogromną zaletą jest lokalna i utrzymywana w ściśle określonych warunkach plantacja, która położona jest w malowniczej otulinie Puszczy Kampinoskiej - tuż przy Wiśle, w okolicy Leoncina. Jest to teren, który charakteryzuje się  bardzo żyznymi glebami- madami wiślanymi, co w dużym stopniu wpływa na smak, zapach i aromat warzyw i owoców  . 
Gospodarstwo Państwa Krężlewiczów od 13 lat jest gospodarstwem ekologicznym. Impulsem do jego powstania było przeświadczenie, że jesteśmy tym co jemy, a nasze zdrowie w dużej mierze zależy od naszego żywienia. Pan Dariusz jako jeden z czołowych lokalnych rolników w branży ekologicznej nie przez przypadek co roku otrzymuje certyfikat na wszystkie złożone uprawy, a jednostką certyfikującą jest Agrobiotest. Szczegółowe informacje można odnaleźć w wykazie gospodarstw ekologicznych na Mazowszu. 
W gospodarstwie uprawiana jest cała gama warzyw. Wspomniana wcześniej mada wiślana powoduje, że charakterystyczne dla naszego klimatu warzywa korzeniowe mają wyjątkowy smak i aromat, od których ciężko się odzwyczaić.

Gospodarstwo Ekologiczne Elżbieta i Maciej Jabłońscy

Gospodarstwo Ekologiczne Elżbieta i Maciej Jabłońscy – powstało przed sześcioma laty. Państwo Jabłońscy są z wykształcenia ogrodnikami, a ich ogromna wiedza oparta na wieloletnim doświadczeniu w hodowli i pielęgnacji  roślin okazała się bezcenna, szczególnie na początku ich nowej drogi, związanej z  ekologicznymi produktami.

Ich gospodarstwo opatrzone jest  certyfikatem ekologicznym. Znajduje się ono w pięknej podleśnej miejscowości Rozalin, z dala od zgiełku miasta oraz zakładów przemysłowych. Dzięki niemu, mogą dostarczać swoje świeże warzywa i zioła do sklepów ekologicznych, ale także restauracji i hoteli, które coraz częściej poszukują wyjątkowych produktów w najwyższej jakości. Pomysł na uprawy ekologiczne zrodził się całkiem przypadkowo. Głównym impulsem była chęć stworzenia ciekawych,  atrakcyjnych i zupełnie innych smaków i rodzajów rodzimych warzyw. Zwykłą marchewkę, ogórek czy pomidor zastąpili bardziej wyszukanymi i szlachetniejszymi odmianami, które po niedługim czasie zrobiły furorę. Państwo Jabłońscy wykazują się prawdziwym lokalnym patriotyzmem, gdyż oferowane przez nich warzywa i zioła pochodzą z ich własnej plantacji, a nie z giełdy warzywnej znajdującej się w Wiedniu czy Hamburgu.  

Przed dziesięcioma laty stali się pionierem w produkcji żółtych, podłużnych pomidorów, których – wówczas- nikt w Polsce nie widział. Tak samo było z rukolą, która szturmem podbiła rynek polski, stając się podstawowym składnikiem naszych sałatek.

Siła tkwiąca w więzach rodzinnych i sąsiedzkich oraz konsekwentne dążenie do celu to ich przepis na sukces. Choć Państwo Jabłońscy wszystko zawdzięczają swojej ciężkiej pracy, nie zapominają o swoich klientach, którzy obdarzyli ich zaufaniem i wieloletnią lojalnością.

Czeco

Czeco – to niewielka przydomowa pracownia czekolady, w której mieści się cała jej wirtuozeria. A wszystko zaczęło się od dwojga wielbicieli słodkości, którzy poszukiwali szlachetnego i naturalnego smaku prawdziwej czekolady. Wieloletnie poszukiwania odpowiednich aromatów  i domowe eksperymenty, pozwoliły im na opracowanie własnej oryginalnej i niepowtarzalnej receptury. Oczywiście, podstawą jest najwyższej jakości ziarno kakaowca pochodzące z Republiki Dominikany. Wyśmienitym smak i wyczuwalny aromat surowca jest opatrzony certyfikatem bio.

Czekolada jest ewenementem na rynku, bowiem zawiera tylko dwa składniki – kakao i cukier trzcinowy lub ksylitol. Na próżno doszukiwać się morza cukru, lecytyny sojowej, aromatów czy mono i diglicerydów kwasów tłuszczowych.

Sympatyków wyrobów Czeco nie brakuje, a nawet można, bez wątpienia,  powiedzieć, że ich grono sukcesywnie rośnie. Jeśli nie zadawalają Państwa masowe wyroby czekoladopodobne, najczęściej przygotowywane z gotowych kuwertur, Czeco to prawdziwa alternatywa.

Czeko produkuje swoje wyroby w duchu slow food, ponieważ wszystko przygotowywane jest z  prostych, tradycyjnych receptur, w oparciu o rzemieślnicze metody produkcji. Dzięki temu czekolady powstające w małych partiach, są zawsze świeże, a przede wszystkim ręcznie robione. Właściciele nie posiadają maszyn przemysłowych, dlatego czekolady nie wychodzą jedna za drugą, niczym z linii produkcyjnej.

Każda tabliczka jest starannie tworzona, a nie produkowana. Raz zakupiona, stanie się nieodłączną częścią cotygodniowej listy zakupów.

Joanka

Joanka– to dowód na to, że chcieć to móc a na prawdziwą pasję zawsze warto stawiać, nawet w ciemno. Tak właśnie zrobiła Pani Joanna Szewczyk, która jest pierwszym w Polsce producentem jednoodmianowych soków jabłkowych. Wydawać by się mogło, ze to nic nadzwyczajnego – sok jak sok. Proszę nam jednak wierzyć, że sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana. Po pierwsze, jabłka są zrywane ręcznie – oczywiście muszą być specjalnie wyselekcjonowane, nie mogą być ani obite ani zbyt dojrzałe. Soki nigdy nie są tłoczone ze zgniłych i nadpsutych jabłek. Po drugie, surowiec pochodzi z konkretnych sadów, często lokalnych, a to oznacza - zero oprysków i brak chemii.

Joanka traktuje swoje jabłka ze szczególna troską, a zarazem jako nieustającą pracę zmysłów - ze względu na kształt, zapach, smak, kolor, kruchość i konsystencję.

Pomysłowość Pani Joanny, wydaje się, że nie zna końca. Swoje soki oznacza nie tylko odmianą, ale także miejscem uprawy,  rodzajem klimatu, gleby, ukształtowaniem powierzchni, usytuowaniem zbiorników wodnych, a także sposobem uprawy. Dzięki tym informacjom Joanka jest w stanie stwierdzić jaki smak będzie miał sok - bo jak sama twierdzi - każda cecha ma wpływ na jakość i aromat napoju.

Oferta jest tak bogata, że powoduje zawrót głowy. Jednak jak sama nazwa wskazuje, wiodącą rolę odgrywają jabłka, które są specjalnością zakładu. W sprzedaży znajdują się soki z rozmaitych odmian np. Gloster, Idared, Piros, Jonagored, Papierówka, Kosztela, Spartan, Ligol, Lobo, Mekintosz, Boiken, Bankroft, Kronselka, Antonówka, Szampion, Decosta,  a także w ciekawych połączeniach warzywno – owocowych np. z jarmużem, burakiem, aronią, porzeczką i wiśnią.