facebook

Dostawcy

Gospodarstwo Rolne Jastrzębie Kąty

Gospodarstwo Rolne Jastrzębie Kąty to rodzinne gospodarstwo posiadające własne stawy z karpiem. Dania z karpia wytwarzane są ręcznie przez Panią Dorotę i Pana Włodka, którzy z pasją i miłością podchodzą do swojej pracy. Ma to odzwierciedlenie w niesamowitym smaku ich wyrobów. Pasztet z karpia, karp po grecku, po żydowsku, w kapuście, w galarecie oraz w marynacie zachwyca podniebienia klientów znanego warszawskiego targu zdrowej żywności. Wysoką jakość surowca potwierdzają także badania Zakładu Toksykologii i Ochrony Środowiska na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Natomiast pulpety z karpia to hit na stoliku naszych dzieci, które są naprawdę wybrednymi konsumentami. Warzywa dodawane do dań pochodzą z ogródka Pani Doroty, dla których Państwo Dorota i Włodek starają się o zdobycie ekologicznego certyfikatu. Oprócz przetworów z karpia, Pani Dorota gotuje pyszne domowe zupy.  Nie zawierają one żadnych konserwantów, ani polepszaczy smaku. Po prostu tuż po ich przygotowaniu są wekowane w słoiki. Jak od mamy. Na Państwa stół trafią na drugi dzień po ugotowaniu. Czyli jak od mamy :)
 

Wytwórnia Towarów Niezwykłych

Wytwórnia Towarów Niezwykłych od kilku lat zajmuje się produkcją oryginalnych domowych przetworów. Przygotowuje je tradycyjnymi metodami, nie stosując sztucznych dodatków: konserwantów, barwników i polepszaczy. Towary Niezwykłe są pieczołowicie wykonane oraz zapakowane. Dzięki temu mają w sobie szczyptę magii, jakiej nie znajdziemy w żywności wytwarzanej masowo. Dają nam gwarancję niepowtarzalności. Każdy klient może otrzymać produkt, który pod względem kolorystyki, składu, czy ogólnego wrażenia, już się nie powtórzy. Wytwórnia stale poszukuje nowych smaków, tworząc produkty inne niż wszystkie - takie, które zadowolą największych wyrafinowanych smakoszy.

GroSer Grodziskie Sery Kozie

GroSer Grodziskie Sery Kozie są doceniane przez klientów warszawskich targów ze zdrową żywnością. Wytwarzane są w 70-ha gospodarstwie rolnym położonym we wsi Grodzisko k/Rzgowa (woj. Łódzkie). Gospodarstwo prowadzone jest przez Monikę i Waldka Lasoń, którzy zainspirowani sztuką serowarstwa i hodowlą kóz, podjęli decyzję o założeniu stada. Obecnie posiadają stado 150 kóz. Pani Monika jest pasjonatką kuchni i dobrego jedzenia. Po wgłębieniu się w tajniki wiedzy serowara, zaczęła dzielić się wytwarzanymi produktami z konsumentami. Ci ocenili rękodzieło jako produkt wyjątkowo dobry. Opieka i miłość do kóz, jaką oferuje podczas codziennych prac ze zwierzętami, procentuje niezwykle smacznym wyrobem gotowym.

 

WIATROWY SAD

WIATROWY SAD produkuje soki z owoców zebranych z własnego gospodarstwa sadowniczego, które objęte jest programem Integrowanej Produkcji Owoców (IPO). Proces technologiczny polega na tłoczeniu owoców i warzyw, co pozwala uzyskać optymalną ilość soku przy zachowaniu wszystkich składników odżywczych. Odpady pozostałe po wyciskaniu są niemal zupełnie suche, więc nie marnują się. Naturalnie mętne soki zachowują właściwości surowych owoców i warzyw. Posiadają bogaty bukiet smaków oraz korzystnie wpływają na cały organizm. Należy podkreślić, że ze względu na specyfikę produkcji - wykluczającej użycie sztucznych dodatków spożywczych i konserwantów - Soki z Wiatrowego Sadu tłoczone są z całych, zdrowych i świeżych owoców. Nie zawierają konserwantów, dodatku wody czy cukru.

Soki zachowują świeży smak i aromat owoców do 14 dni po otwarciu. Dzięki pakowaniu w worek Bag in box, nie ma konieczności przechowywania ich w lodówce. Specjalny zawór worka Bag in box zabezpiecza go przed zepsuciem, co pozwala na wielokrotne dozowanie soku, uniemożliwiając dostęp powietrza do wewnątrz opakowania.
 

VEGETALIA

Vegetalia od 1986 roku wytwarza i sprzedaje szeroką gamę produktów ekologicznych, a ponadto jest pionierem w produkcji białka roślinnego. Od początku swojego istnienia firma postawiła na żywność ekologiczną, łącząc w jej produkcji elementy tradycyjnego wyrobu z nowoczesną technologią. Zdrowe odżywianie się to jeden z głównych czynników dzięki, któremu możemy cieszyć się dobrym zdrowiem, ponieważ jesteśmy tym co jemy. Dlatego też zadaniem Vegetalii, poza produkcją ekologicznej żywności, jest także promowanie i popularyzacja produktów ekologicznych, które są smaczniejsze, pożywniejsze i zdrowsze.

 

Dary Natury

Dary Natury to firma działająca w branży zielarskiej oraz zdrowej żywności. Firma położona jest w południowej części województwa podlaskiego, w powiecie siemiatyckim, w małej, położonej wśród lasów wiosce Koryciny. Rejon wokół firmy charakteryzuje się dużą lesistością oraz zróżnicowaniem terenu. Warunki te sprzyjają występowaniu dużej ilości roślin, które są zbierane jako surowiec zielarski.

Surowce używane w produkcji pochodzą z terenu Nadleśnictwa Rudka i obszarów certyfikowanych oraz z gospodarstw ekologicznych.

Zioła staramy się zbierać w najbardziej optymalnych dla poszczególnych gatunków okresach. Badania chemiczne pozyskiwanych w naszym regionie surowców potwierdzają fakt, że jest to bardzo czysty zakątek naszego kraju i nie stwierdza się tu występowania żadnych zanieczyszczeń środowiska.

 

 

COCOA

COCOA – jest to firma, która tworzy swoje czekolady od serca, stawiając na jakość i pomysłowość. Odpowiedni dobór ziaren kakaowca oraz wytwarzanie czekolady w temperaturze poniżej 45°C ( bez prażenia) sprawia, że czekolada nabiera wyjątkowego i jak dotąd niespotykanego aromatu i smaku. Początki firmy zawdzięcza się im – zarówno Marcin, jak i Karol nie mieli ani doświadczenia w produkcji spożywczej ani własnej firmy. Mieli za to coś o wiele ważniejszego – pasję oraz wytrwałość. Ich motorem napędowym była wiara, że smak czekolady, a zarazem swój sukces mogą zwieńczyć jedynie w surowcu uprawianym w sposób naturalny i ekologiczny, przy zastosowaniu metody raw ( bez użycia obróbki termicznej). W tym przekonaniu trwają po dziś dzień.

Początki są trudne, to prawda - lecz dopiero kolejne lata ciężkiej i żmudnej pracy pokazały jak  wymagająca jest to zadanie. Tylko nielicznie wiedzą ile wysiłku trzeba włożyć, aby pozyskać akceptację i zaufanie klientów. W 2014 roku z pomocą rodziny i przyjaciół  udało się im przeprowadzić do większej hali produkcyjnej. Wraz z zespołem, liczącym prawie 20 osób, doskonalili i rozwijali swój kunszt, który później stał się ich pasją, wprowadzając ich na wyżyny sztuki kulinarnej.

Zatem, jak stworzyć markę, która będzie ceniona w Polsce i zagranicą? Na to pytanie nasi mistrzowie cukiernictwa, oczywiście nie zdradzając żadnych tajników produkcyjnych odpowiadają jednoznacznie: PASJA, WIARA W SUKCES, WYTRWAŁOŚĆ ( która niejednokrotnie wiąże się z setkami prób i błędów) ORAZ SZCZĘŚCIE. Sukces niejedno ma imię, jednak dzięki tym: Marcin i Karol, nawet najbardziej wymagający smakosze mogą się delektować produkowaną przez nich czekoladą w kilkunastu krajach świata. 

NeoBio

NeoBio  - kosmetyki tej firmy można określić mianem bezkonkurencyjnych. Łączą w sobie cechy, które dla innych producentów są nieosiągalne. Wysoka jakość trwale i niezmienne związana jest z recepturami, które opierają się  na bazie składników pochodzących z upraw ekologicznych. Ponadto, pozbawione są silikonów, parabenów, parafin, syntetycznych środków barwiących – jakże szkodliwych dla naszej skóry oraz nagminnie występujących w kosmetykach - substancji konserwujących. Do produkcji wykorzystuje się wyłącznie naturalne składniki, które wcześniej poddawane są ścisłej kontroli. Wynikiem są produkty przyjazne naturze ( nie nadwyrężają zasobów środowiska), nietestowane na zwierzętach - zatem odpowiednie dla wegan oraz pozbawione glutenu.

Firma Neobio z każdym kolejnym produktem udowadnia, że zewnętrzne piękno i zdrowa pielęgnacja nie zawsze muszą być drogie, a potrafią być zadziwiająco skuteczne. Tak jest w tym przypadku.

Najel

Najel – jest to firma specjalizująca się w produkcji kosmetyków naturalnych, których podstawową jest dobrze nam wszystkim znana z dobroczynnych właściwości oliwa z oliwek oraz antybakteryjny i przeciwzapalny olej laurowy. Oferta została stworzona i przygotowana w taki sposób, aby nawet najbardziej wymagający klient był w stanie znaleźć coś dla siebie. Flagowym  i zarazem najbardziej cenionym produktem, który już dziś jest marką samą w sobie, jest mydło Aleppo –przygotowywane według tradycyjnej receptury (niezmiennej od setek lat). Dbałość o szczegóły jest wyróżnającą zaletą firmy, a jakość jej nienaruszalnym fundamentem. Przykładem może być własna plantacja oliwek, z których potem przygotowywane są kosmetyki. Wszystkie działania mają na celu dostarczenie swoim klientom jak najlepszych produktów, zachowując przy tym prostotę receptur, które  bazują tylko i wyłącznie na dobroczynnym korzyściach płynących wprost z naturalnych składników i ich wartości odżywczych.

Kosmetyki Najel nie zawierają szkodliwych konserwantów (w tym parabenów), ftalanów, EDTA, produktów pobocznych w procesie destylacji ropy naftowej ( parafina, olej mineralny). Są naturalne, wysokiej jakości, w pełni bezpieczne. Ich wyjątkowe właściwości i  korzyści lecznicze są stale kontrolowane przez laboratorium przynależącym do firmy.

Runoland

Runoland– to polska firma, która pierwsze kroki stawiała w rodzinnym gronie. Początki nie należały do łatwych. Produkcja zdrowej żywności przypadała na czas, gdy pogoń za zyskiem była jedynym właściwym kryterium produkcji, a ekologiczne jedzenie jedynie nośnym hasłem, niewiele w tamtym czasie znaczącym.

Dziś Runoland jest nie tylko firmą, ale także marką samą w sobie. Na sukces pracowali latami, a dbałość o wspaniały i niepowtarzalny smak produktów tylko spotęgował ten efekt. Ich podstawową misją jest troska o zdrowie klientów, dlatego w ich produktach na próżno można poszukiwać spulchniaczy, konserwantów oraz barwników. Zamiast syntetycznego laboratorium, w ich produktach można wyczuć naturalny smak oraz aromat. Żywność poddawana jest jedynie minimalnej obróbce termicznej, tylko po to, aby zachowała najwyższą jakość i była bogata w cenne witaminy i minerały. Dzieje się tak za sprawą ekologicznych surowców, pochodzących jedynie z upraw certyfikowanych - wyłączne od lokalnych gospodarstw. Dzięki dwudziestoletniemu doświadczeniu możliwa stała się współpraca tylko z najbardziej zaufanymi dostawcami. To ich pasja i ciężka praca są w głównej mierze motorem napędowym dla działań firmy. Ich sumienność i wytrwałość to cechy doceniane nie tylko przez Polskich konsumentów, ale także za granicami – choćby w USA, Korei Południowej, Kanadzie, Serbii, Gruzji i wielu krajów z UE.

Ich gospodarstwo  ulokowane jest wśród żyznych gleb województwa Wielkopolskiego i Dolnośląskiego, z dala od wielkiego przemysłu.

Gospodarstwo Ekologiczne Dariusza i Tamary Krężlewiczów

Gospodarstwo Ekologiczne Dariusza i Tamary Krężlewiczów – początki ich działalności na rynku ekologicznym sięgają 1996 r. Ogromną zaletą jest lokalna i utrzymywana w ściśle określonych warunkach plantacja, która położona jest w malowniczej otulinie Puszczy Kampinoskiej - tuż przy Wiśle, w okolicy Leoncina. Jest to teren, który charakteryzuje się  bardzo żyznymi glebami- madami wiślanymi, co w dużym stopniu wpływa na smak, zapach i aromat warzyw i owoców  . 
Gospodarstwo Państwa Krężlewiczów od 13 lat jest gospodarstwem ekologicznym. Impulsem do jego powstania było przeświadczenie, że jesteśmy tym co jemy, a nasze zdrowie w dużej mierze zależy od naszego żywienia. Pan Dariusz jako jeden z czołowych lokalnych rolników w branży ekologicznej nie przez przypadek co roku otrzymuje certyfikat na wszystkie złożone uprawy, a jednostką certyfikującą jest Agrobiotest. Szczegółowe informacje można odnaleźć w wykazie gospodarstw ekologicznych na Mazowszu. 
W gospodarstwie uprawiana jest cała gama warzyw. Wspomniana wcześniej mada wiślana powoduje, że charakterystyczne dla naszego klimatu warzywa korzeniowe mają wyjątkowy smak i aromat, od których ciężko się odzwyczaić.

Gospodarstwo Ekologiczne Elżbieta i Maciej Jabłońscy

Gospodarstwo Ekologiczne Elżbieta i Maciej Jabłońscy – powstało przed sześcioma laty. Państwo Jabłońscy są z wykształcenia ogrodnikami, a ich ogromna wiedza oparta na wieloletnim doświadczeniu w hodowli i pielęgnacji  roślin okazała się bezcenna, szczególnie na początku ich nowej drogi, związanej z  ekologicznymi produktami.

Ich gospodarstwo opatrzone jest  certyfikatem ekologicznym. Znajduje się ono w pięknej podleśnej miejscowości Rozalin, z dala od zgiełku miasta oraz zakładów przemysłowych. Dzięki niemu, mogą dostarczać swoje świeże warzywa i zioła do sklepów ekologicznych, ale także restauracji i hoteli, które coraz częściej poszukują wyjątkowych produktów w najwyższej jakości. Pomysł na uprawy ekologiczne zrodził się całkiem przypadkowo. Głównym impulsem była chęć stworzenia ciekawych,  atrakcyjnych i zupełnie innych smaków i rodzajów rodzimych warzyw. Zwykłą marchewkę, ogórek czy pomidor zastąpili bardziej wyszukanymi i szlachetniejszymi odmianami, które po niedługim czasie zrobiły furorę. Państwo Jabłońscy wykazują się prawdziwym lokalnym patriotyzmem, gdyż oferowane przez nich warzywa i zioła pochodzą z ich własnej plantacji, a nie z giełdy warzywnej znajdującej się w Wiedniu czy Hamburgu.  

Przed dziesięcioma laty stali się pionierem w produkcji żółtych, podłużnych pomidorów, których – wówczas- nikt w Polsce nie widział. Tak samo było z rukolą, która szturmem podbiła rynek polski, stając się podstawowym składnikiem naszych sałatek.

Siła tkwiąca w więzach rodzinnych i sąsiedzkich oraz konsekwentne dążenie do celu to ich przepis na sukces. Choć Państwo Jabłońscy wszystko zawdzięczają swojej ciężkiej pracy, nie zapominają o swoich klientach, którzy obdarzyli ich zaufaniem i wieloletnią lojalnością.

Farma Świętokrzyska

Farma Świętokrzyska – to firma, która broni tradycyjne metody produkcji oraz dawne ideały, które przyświecały rolnikom sprzed kilku pokoleń. Szacunek dla ziemi, miłość do natury, troska o najwyższą wartość odżywczą wytwarzanych produktów oraz dzielenie się wiedzą i doświadczeniem z adeptami rolnictwa i nauk o ekologii powoduje, że ich warzywa i owoce są wysoce cenione zarówno przez naszych klientów, jak również producentów żywności dla niemowląt.

Fundamentalną zasadą, jaka przyświeca ich uprawom to odpowiednie traktowanie ziemi. Nawożenie naturalnym kompostem, jesienny zasiew specjalnych odmian roślin, różnorodność upraw to tylko niektóre zabiegi podnoszące żyzność gleb na ich gospodarstwie. Temat pestycydów i środków chemicznych dla nich w ogóle nie istnieje. Farma Świętokrzyska, to świadomi  rolnicy, którzy mają silnie zakorzenione przekonanie, że uprawa ziemi to powołanie - szczególny rodzaj misji, a nie praca nastawiona na czerpanie zysków. Dlatego też, oferują wyłącznie produkty z własnych upraw, a co najważniejsze świeże – z zachowaniem wyłącznie minimalnego czasu pomiędzy zbiorem a realizacją zamówienia.

Gospodarstwo hodowlane LIMEKO

Gospodarstwo hodowlane LIMEKO – to gospodarstwo hodowlane - lider w swojej branży, marka, która należy utożsamiać z profesjonalną obsługą i dbałością o potrzeby swoich klientów. Swoim podejściem udowadniają, że kompetencja, zaangażowanie i wiarygodność mogą iść w parze z własną działalnością, niekoniecznie nastawioną na zysk.

Gospodarstwo powstało w miejscowości Młynne, koło Limanowej. Od początku plan był jasno wytyczony i ukierunkowany na hodowlę drobiu ekologicznego, w szczególności brojlerów kurzych przeznaczonych na ubój. Produkcja ekologicznego mięsa jest pod zaostrzoną kontrolą od momentu doboru piskląt, aż po gotowy, zapakowany i dostarczony do sprzedaży produkt. Dla Limeko najważniejszą kwestią jest zadowolenie klienta, któremu oferuje wysokiej jakości mięso, w dodatku w przystępnej cenie.

Wasąg

Wasąg– to jeden z nielicznych producentów ekologicznych wędlin i mięsa w Polsce. Jest to rodzinna firma, która na rynku ekologicznym jest ponad 20 lat.  Swoim doświadczeniem i wysokiej jakości produktami udowadnia, że jest marką – na dzień dzisiejszy – niedoścignioną. Założycielem firmy był  pan Andrzej Wasąg - głowa rodziny, nestor rodu, który ciężką pracą i nieustającą pasją  wytyczył drogę do sukcesu.

Ekologiczne wędliny wieprzowe to ich flagowe produkty, a od niedawna na to miano pretendują wyroby drobiowe. W ich ofercie jest również cała gama wyrobów wołowych.

Ich zakład produkcyjny mieści się w Hedwiżynie, w województwie Lubelskim – tuż przy Roztoczańskim Parku Narodowym. Przygotowany został z dbałością o najdrobniejsze szczegóły: bliskość lasów i pól, własne ujęcie wody, produkcja bez konserwantów, polepszaczy, chemii spożywczej, ale za to z poszanowaniem tradycyjnych receptur naszych przodków.

Owocowy Dom

Owocowy Dom -  to rodzinna firma, dla której maksyma „ jesteś tym co jesz” jest filozofią życia, a zarazem misją i prawdziwym wyzwaniem. Zdrowy styl życia, zbilansowane żywienie i szeroko rozumiana ekologia stanowią fundament produkcji. Ekologiczne owoce z których produkuje się przetwory uprawiane są na terenach województw: świętokrzyskiego, lubelskiego i podlaskiego, które charakteryzują się czystym powietrzem, dużą ilością flory oraz żyznymi glebami.

Owocowy Dom na pierwszym miejscu stawia konsumenta, dostarczając mu produkty, które stanowią całą gamę dobrodziejstw natury. Przetwory powstają wyłącznie z ekologicznych i certyfikowanych owoców i warzyw, wcześniej wyselekcjonowanych – żadnych kompromisów czy układów. Decydowanie większe znaczenie ma jakość, a nie ilość przetworów. Każdy słoiczek czy butelka jest w 100% naturalna i nie pozostawia żadnych wątpliwości co do najwyższej jakości. O wyjątkowości Owocowego Sadu świadczyć może także proces produkcji, ponieważ każdy jego szczebel objęty jest wieloletnią tradycją i wypracowaną przez lata kulturą, czego dowodem jest niepowtarzalny smak.

Wytwórnia Makaronu BIO Babalscy

Wytwórnia Makaronu BIO Babalscy – to dowód na to, że pasja potrafi być jednym z czynników sukcesu. 9 hektarowe gospodarstwo pan Mieczysław i pani Aleksandra prowadzą metodami ekologicznymi od 1986 roku. Znajduje się ono we wsi Pokrzydowo, w województwie Kujawsko – Pomorskim.

 W Wytwórni przetwarzane są w tradycyjny sposób makarony ( w wielu odmianach oraz kształtach) oraz produkty zbożowe ( mąka, płatki, otręby, kasze).  Większość z nich  bazuje na dawnych, obfitujących w prozdrowotne składniki i doskonale nadających się do ekologicznej uprawy gatunki zbóż takich jak: orkisz, płaskurka i samopsza.

Państwo Babalscy mają wiele powodów do radości, gdyż ich gospodarstwo co rusz jest nagradzane i wyróżniane w konkursach na najlepsze gospodarstwo ekologiczne roku.

Amarello

Amarello– to krótko pisząc firma z pasją. Pasją - do zdrowego stylu życia, ekologicznych produktów i nieustającej obserwacji wpływu diety bezglutenowej na samopoczucie człowieka. Wszystkie działania są możliwe dzięki panu Markowi Kubarze, który jest założycielem firmy. Pod jego skrzydłami Amarello stało się najbardziej liczącą marka na rynku ekologicznym – a wszystko za sprawą wysokiej jakości żywności funkcjonalnej, naturalnych suplementów diety oraz produktów bezglutenowych. Tworzy to imponującą ofertę ponad 50 produktów.

Jednak jak to bywa na rynku spożywczym, bez klientów nie ma marki. Ale tym firma  Amarello nie musi się martwić, ponieważ wysoka jakość, doskonały smak oraz oryginalne receptury przyciągają nowych konsumentów niczym magnez, a wiernych rozpieszczają częstymi nowościami. Firma stale się rozwija i poprawia swoje wyroby, przez co sięga po coraz ciekawsze rozwiązania np. prażenie ziaren w gorącym powietrzu, oczywiście bez użycia tłuszczu.

Dla utrzymania najwyższej pozycji na rynku, pracownicy jeżdżą po całym świcie poszukując inspiracji, nowych składników, a także rozmawiają z cenionymi dietetykami i lekarzami. Nie bez powodu firma stała się pionierem w produkcji mielonego siemienia lnianego, prażonych pestek dyni oraz słonecznika.

 Godnym wyróżnienia produktem są Otrębusie, czyli bezcukrowe ciasteczka, których bazą są otręby i jogurt (zawartość błonnika jest niezwykle wysoka, ok. 17%). Śmiało polecamy w formie  zdrowej i lekkiej przekąski.

Niro

Niro– polska firma specjalizująca się w produkcji makaronów. Nie są to jednak produkty porównywalne do swojego odpowiednika ze sklepowej półki z hipermarketu. Makarony Niro są przygotowywane ze świeżego, pełnego przemiału ziarna orkiszu ekologicznego. Dodatkowo, ich oferta wzbogacona jest  produktami z białej mąki orkiszowej z niecodziennymi dodatkami np. warzywami ekologicznymi. Nie dość, że są bardzo smaczne, to jeszcze prezentują się nieszablonowo, wszystko za sprawą różnych kształtów, kolorów i tekstur.

EKO Łukta

EKO Łukta – to nieduża mleczarnia z tradycjami, która położona jest pomiędzy Olsztynem a Ostródą. Cechą charakterystyczną rejonu na Warmii i Mazurach są urodzajne gleby, nieskazitelne powietrze oraz czysta, krystaliczna woda.

Od samego początku działalności, sięgającej 2008 roku - wszystkie plany i cele związane były z najważniejszą, a zarazem fundamentalną zasadą, którą miała stać się produkcja certyfikowanej oraz ekologicznej żywności. Eko Łukta stawia zdrowie ponad wszystko, dlatego też swoje wyroby opiera na tradycyjnych recepturach, bezpiecznej i kontrolowanej produkcji, a wszystko po to, aby zaspokoić oczekiwania każdego z klientów.

Capra Campinos

Capra Campinos – historia przetwórstwa rozpoczęła się od hodowli kóz. Coraz większa ilość mleka uzyskiwana od zwierząt skłoniła właścicieli do wybudowania mleczarni, która miała zaopatrywać w mleko kozie. Z czasem, wraz z popularnością i ogromnym zainteresowaniem konsumentów ofertę poszerzono o jogurty kozie, a następnie o jej owocowe wersje oraz twarożki, roladki, sery twarde.

Hodowla kóz to nie jest łatwe zadanie, dlatego wieloletnie doświadczenie, kontakty z innymi hodowcami, ciągłe dokształcanie się i pozyskiwanie wiedzy na targach – zarówno polskich jak i międzynarodowych są dla pracowników firmy nieocenioną bazą informacji oraz szansą na rozwój. Ze względu na pełną naturalność, świeżość i brak konserwantów, o jakości mleka i jego przetworów decydują szczegóły, m.in. żywienie kóz, ich stan psychiczny, okres laktacji oraz temperatura ciała. Powyższe elementy są wyznacznikiem wysokich standardów produkcyjnych, do których Capra Campinos przywiązuje ogromna wagę.

Natumi

Natumi– ponad dziesięć lat temu firma z impetem weszła na rynek ekologiczny stając się groźnym konkurentem i zarazem alternatywą dla produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Teren siedziby osadzony jest w dolinie rzek Ren i Sieg. Jest to szczególnie ważne w kontekście atmosfery i higieny pracy o którą firma od lat starannie dba. Dlatego też raca nie odbywa się w betonowych budynkach usytuowanych w dużych, zanieczyszczonych miastach, ale wśród przyrody i jej nieskazitelnej zieleni.

Natumi posiada nowoczesny zakład, który wytwarza alternatywy mleczne wykonane z różnych surowców. Wiele maszyn stworzyli i zbudowali sami, w oparciu o innowacje technologiczne więc wszystko odbywa się bez eksploatacji natury.

Natumi kładzie duży nacisk na jakość surowców, dlatego też owies i  gryka kupowana jest w Niemczech, soja sprowadzana z Francji ( jedynego kraju z zakazem GMO), ryż pochodzi z prowincji Vencelli, położonym we włoskim regionie Piemontu. Z kolei woda pochodzi ze zbiornika Wahnbach i jest poddawana obróbce – BEZ CHLORU, tylko na podstawie światła ultrafioletowego i ultradźwięków.

Idea firmy wyklucza używanie środków aromatyzujących w swoich produktach. Napoje wzbogacane są jedynie wyciągiem z wanilii lub aromatami organicznymi i naturalnymi

Santini

Santini– jest to pierwsza polska firma, która wyspecjalizowała się w dystrybucji ksylitolu oraz produktów na jego bazie. Z ich profesjonalnych usług korzystają już największe hurtownie, sklepy wielkopowierzchniowe, liczące się cukiernie oraz detaliczni klienci, którzy w dużej mierze przywiązują uwagę do zdrowego stylu życia.  

Pochodzenie produktów, ich jakość oraz świeżość to czynniki na które Santini kładzie szczególny nacisk. Jak wiadomo ksylitol, ksylitolowi nierówny. Najlepszy, a w zasadzie jedyny prawdy pochodzi z Finlandii, gdzie pozyskiwany jest w sposób naturalny, oryginalny i bezpieczny.

Z biegiem czasu, ambicje właścicieli rosły, co nie pozwalało im stać w miejscu. Do oferty zostały włączone czekolady, cukierki i inne łakocie, których bazą był oczywiście ksylitol, inaczej mówiąc cukier brzozowy. Obecnie, firma jest numerem jeden na rynku, o czym może świadczyć fakt, że mają najbogatszą ofertę produktów z ksylitolem, a także innych naturalnych zamienników cukru, choćby stewii.

Produkty odznaczają się wyjątkowymi właściwościami. Mają niewiele kalorii oraz posiadają niski indeks glikemiczny. Zarówno lekarze, diabetolodzy, homeopaci, jak i naturopaci i stomatolodzy wyrażają bardzo przychylne opinie o cukrze brzozowym, dostrzegając w nim pro-zdrowotne właściwości.

Wizja na której oparte są działania firmy, stanowi przekonanie, że ze zdrowiem nie należy eksperymentować. Słodkie produkty także mogą być odżywcze i smaczne, a przede wszystkim niskokaloryczne – wystarczy sięgać po te odpowiednie.  

BIO Ania

BIO Ania– to nic innego jak magia dla kubków smakowych – łakocie, które są w stanie podbić niemal każde podniebienie. Firma zajmuje się produkcją zdrowych ciastek, ciasteczek i batoników. Ale nie są to słodycze wyciągnięte niczym królik z kapelusza ze sklepowych półek. Zostały otoczone szczególną troską – są wypiekane bez tłuszczu, spulchniaczy i środków konserwujących. Przestrzeganie określonych zasad produkcji i używanie odpowiedniej technologii gwarantują, że ciasteczka są pożywne, bogate w pełnowartościowe składniki odżywcze oraz sycące.

Oferta firmy Bio Ania jest także dostosowana i skierowana także do diabetyków, alergików, wegan i wegetarian oraz osób na diecie bezglutenowej. W recepturę produktów wchodzą składniki prozdrowotne oraz te nazywane mianem żywności funkcjonalnej.  Dodatkowo, można doszukać się dużej ilości błonnika pokarmowego, białka oraz zdrowych zamienników białego cukru.

Czeco

Czeco – to niewielka przydomowa pracownia czekolady, w której mieści się cała jej wirtuozeria. A wszystko zaczęło się od dwojga wielbicieli słodkości, którzy poszukiwali szlachetnego i naturalnego smaku prawdziwej czekolady. Wieloletnie poszukiwania odpowiednich aromatów  i domowe eksperymenty, pozwoliły im na opracowanie własnej oryginalnej i niepowtarzalnej receptury. Oczywiście, podstawą jest najwyższej jakości ziarno kakaowca pochodzące z Republiki Dominikany. Wyśmienitym smak i wyczuwalny aromat surowca jest opatrzony certyfikatem bio.

Czekolada jest ewenementem na rynku, bowiem zawiera tylko dwa składniki – kakao i cukier trzcinowy lub ksylitol. Na próżno doszukiwać się morza cukru, lecytyny sojowej, aromatów czy mono i diglicerydów kwasów tłuszczowych.

Sympatyków wyrobów Czeco nie brakuje, a nawet można, bez wątpienia,  powiedzieć, że ich grono sukcesywnie rośnie. Jeśli nie zadawalają Państwa masowe wyroby czekoladopodobne, najczęściej przygotowywane z gotowych kuwertur, Czeco to prawdziwa alternatywa.

Czeko produkuje swoje wyroby w duchu slow food, ponieważ wszystko przygotowywane jest z  prostych, tradycyjnych receptur, w oparciu o rzemieślnicze metody produkcji. Dzięki temu czekolady powstające w małych partiach, są zawsze świeże, a przede wszystkim ręcznie robione. Właściciele nie posiadają maszyn przemysłowych, dlatego czekolady nie wychodzą jedna za drugą, niczym z linii produkcyjnej.

Każda tabliczka jest starannie tworzona, a nie produkowana. Raz zakupiona, stanie się nieodłączną częścią cotygodniowej listy zakupów.

Florentin

Florentin– to firma, która ponad wszystko stawia na czyste, naturalne składniki. Od samego początku motywem przewodnim była koncentracja na produkcji świeżych, oryginalnych i apetycznych dań kuchni śródziemnomorskiej.

 Oferta jest naprawdę bogata, od klasyków Bliskiego Wschodu– humus, falafel, po smaki kuchni śródziemnomorskiej – Tzatziki, oliwa Tapenades, marynowane pomidory czy pasta z bakłażana. Firma Florentin cieszy się bardzo dobrą opinia wśród swoich klientów ze względu na naturalne pochodzenie składników, co zasadniczo jest związane z szacunkiem z jakim podchodzą do jedzenia i zdrowego żywienia.

OlivaBio

OlivaBio – wytwarzana przez rodzinną firmę – samodzielną, ambitną, innowacyjną i walczącą o ochronę środowiska. Oliwa powstaje dzięki tradycyjnej metodzie która polega na rozdrabnianiu oliwek kamiennymi żarnami i wytłaczaniu na zimno za pomocą mat. Ta specjalistyczna metoda nadaje oliwie pierwszorzędną jakością, na którą składają się: wyjątkowa czystość, niezrównany smak, niska kwasowość, bogactwo składników oraz wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne.

Oliwa nie jest jedynie mieszanką różnych gatunków -najczęściej niskiej jakości, tylko produktem pochodzącym z jednej ekologicznej plantacji, z gajów oliwnych Kolymvari. Tereny te charakteryzują się niezwykle żyzną glebą oraz nadmorskim klimatem. Dbałość o jakość sprawia, że oliwki zbierane są ręcznie, a każda butelka jest numerowana, osobiście sprawdzana i ręcznie pakowana do specjalnych pudełek o podwójnych ściankach.

CIEKAWOSTA: Olivabio  jest jedna z niewielu firm na rynku światowym, która posiada certyfikaty poświadczające, że faktycznie jest rozdrabniana kamiennymi żarnami i wytłaczana na zimno matami.

Koko Yogo

Koko Yogo – to niewielka rodzinna firma, która produkuje jogurty wyłącznie domowymi sposobami. Nie są to jednak zwykłe jogurty, tylko bezmleczne, roślinne jogurty oparte na mleku kokosowym.

Dla twórców tej zdrowej przekąski liczy się, przede wszystkim, dbałość o najwyższą jakość składników i ich ekologiczne pochodzenie. Konserwanty, zagęstniki i sztuczne aromaty to składniki o których wytwórcy nie chcą nawet słyszeć - dla nich mogłyby w ogóle nie istnieć. Wszystko dlatego, że kokosowy jogurt wytwarzany jest wyłącznie z naturalnych składników, z dodatkiem wyselekcjonowanych bakterii probiotycznych. Na dodatek jest to proces pracochłonny, ponieważ cała produkcja odbywa się ręcznie.

Koko Yogo to ukłon w stronę wegan i osób uczulonych na soję, bowiem tych składników nie znajdziemy w składzie deseru. Tak samo jak cukru, jajek, mleka zwierzęcego oraz glutenu.

EkoKniaź

EKO KNIAŹ – to rodzinna firma, nad którą piecze sprawuje głowa domu czyli Sebastian Kniażewicz. W Grabowie, miejscowości usytuowanej we wschodnio – południowej części województwa zachodniopomorskiego mieści się gospodarstwo rolne EkoKniaź, do którego przynależy 250 ha. Teren ten jest przystosowany do produkcji roślinnej oraz wykorzystywany na hodowlę bydła mleczarskiego – na dodatek opartej o własną paszę. Dodatkowym atutem jest widok, który roztacza się na malownicze lasy i pastwiska, o stosukowo niskim stopniu uprzemysłowienia – te elementy w znacznym stopniu odpowiadają za wysoką jakość mlek krowiego. 

„Przydomowa mleczarnia” jak maja w zwyczaju mówić o swoim gospodarstwie właściciele łączy w sobie nowoczesność z tradycyjnymi metodami przetwórstwa. Z jednej strony spełnia wszystkie restrykcyjne wymogi Unii Europejskiej, a z drugiej zachowuje przyjazny i naturalny charakter, uzyskując tym samym niepowtarzalne walory smakowe i pro-zdrowotne.

Oferta jest na tyle bogata, że każdy konsument jest w stanie odnaleźć produkt spełniający jego wszystkie wymagania – od niepowtarzalnych w smaku i konsystencji twarogów i świeżych serów, aż po wyśmienite masła oraz łagodne, aksamitne jogurty i śmietany. Natomiast wyrazistość kefirów i maślanek powinny stanowić nieodłączny element domowych koktajli.

Juchowo Farm

Juchowo Farm -  nie jest to firma jak każda inna, a ich cele nie są zwykłymi sloganami promocyjnymi . Jest to niezwykłe, innowacyjne przedsięwzięcie zwane Projektem Wiejskim. Dla nich nie liczą się zyski, ale prawdziwe rolnictwo biodynamiczne, które ma na celu rozwój kulturowy oraz agrarny. Myśl przewodnia skierowana jest na przywrócenie glebie żyzności oraz stworzeniu wzorcowego gospodarstwa badawczego.

Gospodarstwo liczy sobie 1,900 hektarów łącznej powierzchni, w której zatrudnionych jest 95 pracowników, w tym 40 osób z niepełnosprawnością. Co roku pojawia się dwa tysiące  odwiedzających.

Właściciele Farmy postawili sobie ambitne cele: odbudować struktury gleby, wykształcić krajobrazy i tereny wodne,  uprawiać tylko żyzne i pełnowartościowe gleby – a wszystko to ma się odbywać na własnych polach i łąkach, przy użyciu własnej paszy i z wykorzystaniem własnych surowców.

Juchowo produkuje wysokojakościowe mleko Demeter. Prócz zwyczajowego zastosowania jako mleko do picia, produkuje się z niego także jogurty, sery. Badania w ich własnym laboratorium wykazały, że te produkty zawierają wyższe ilości kwasów omega 3 oraz stężonego kwasu linolowego w porównaniu do sklepowych wyrobów mlecznych.

Joanka

Joanka– to dowód na to, że chcieć to móc a na prawdziwą pasję zawsze warto stawiać, nawet w ciemno. Tak właśnie zrobiła Pani Joanna Szewczyk, która jest pierwszym w Polsce producentem jednoodmianowych soków jabłkowych. Wydawać by się mogło, ze to nic nadzwyczajnego – sok jak sok. Proszę nam jednak wierzyć, że sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana. Po pierwsze, jabłka są zrywane ręcznie – oczywiście muszą być specjalnie wyselekcjonowane, nie mogą być ani obite ani zbyt dojrzałe. Soki nigdy nie są tłoczone ze zgniłych i nadpsutych jabłek. Po drugie, surowiec pochodzi z konkretnych sadów, często lokalnych, a to oznacza - zero oprysków i brak chemii.

Joanka traktuje swoje jabłka ze szczególna troską, a zarazem jako nieustającą pracę zmysłów - ze względu na kształt, zapach, smak, kolor, kruchość i konsystencję.

Pomysłowość Pani Joanny, wydaje się, że nie zna końca. Swoje soki oznacza nie tylko odmianą, ale także miejscem uprawy,  rodzajem klimatu, gleby, ukształtowaniem powierzchni, usytuowaniem zbiorników wodnych, a także sposobem uprawy. Dzięki tym informacjom Joanka jest w stanie stwierdzić jaki smak będzie miał sok - bo jak sama twierdzi - każda cecha ma wpływ na jakość i aromat napoju.

Oferta jest tak bogata, że powoduje zawrót głowy. Jednak jak sama nazwa wskazuje, wiodącą rolę odgrywają jabłka, które są specjalnością zakładu. W sprzedaży znajdują się soki z rozmaitych odmian np. Gloster, Idared, Piros, Jonagored, Papierówka, Kosztela, Spartan, Ligol, Lobo, Mekintosz, Boiken, Bankroft, Kronselka, Antonówka, Szampion, Decosta,  a także w ciekawych połączeniach warzywno – owocowych np. z jarmużem, burakiem, aronią, porzeczką i wiśnią.